Serbarile zapezii 2007 de la Vartop Arieseni

 

Anunturi

Vartop Arieseni

Despre Vartop

Zona
Fauna

Cazare alte localitati

Cazare Arieseni
Cazare Baile Felix
Cazare Baile 1 Mai
 
Serbarile zapezii 2007 de la Vartop Arieseni
ImageIn perioada 16-18 februarie 2007 s-au desfasurat pe partia de schi Vartop serbarile zapezii 2007.
Desi au atras mai putini participanti decit in 2006, Serbarile Zapezii au fost o reusita.
Dupa o lunga perioada de incertitudini, in care Apusenii au fost lipsiti de zapada, si inca o saptamina cu ploi care au spalat pirtiile, "Serbarile Zapezii" au venit ca o incununare a bucuriei aduse de iarna.

ImageOrganizatorii au beneficiat de un important sprijin venit din partea administratiilor locale, a mai multor organizatii de profil dar si a unor agenti economici, "Serbarile Zapezii - editia 2007" au adunat la Arieseni, Albac si in imprejurimi aproape 10.000 de oameni. Iubitori ai sporturilor de iarna, impatimiti ai muntelui, tineri dornici de distractie sau simpli turisti, au luat cu asalt pirtiile de la Virtop, unde timp de trei zile, evenimentele s-au succedat cu repeziciune. Concursurile au adus premii tuturor, concertele au incheiat zile pline pentru participanti iar cireasa de pe tort au fost artificiile precedate de un impresionant "sarpe de lumina" format din salvamotistii care au coborit pe schiuri cu faclii aprinse in miini. Per total, cea dea doua editie a "Serbarilor Zapezii" a adus tuturor un strop de bucurie, iar organizatorilor, convingerea ca Apusenii sunt intr-adevar o mina de aur pentru judetul Alba.

Natura nu s-a potolit

ImageBucuria oamenilor, care au revenit pe pirtie dupa citeva saptamini "de seceta", a fost stricata chiar de la inceputul manifestarilor, multi dintre participanti fiind convinsi ca totul se va tranforma intr-un fiasco total. Programul primei zile a "Serbarilor Zapezii - editia 2007", a fost dat peste cap de o ceata deasa, care a redus vizibilitatea, pirtiile s-au golit, iar evenimentele au fost aminate. Astfel ca, cei optimisti s-au retras in Arieseni, iar ceilalti se gindeau tot mai serios la plecare. Organizatorii, suparati ca natura nu s-a potolit si le incurca in continuare socotelile, incercau sa ii convinga pe oameni ca totul va fi reprogramat, iar atractiile pregatite vor avea totusi loc. Norocosi s-au dovedit cei care au crezut, pentru ca zapada si soarele au revenit chiar a doua zi, dis de dimineata.

In grafic

ImageLapovita pornita vineri seara s-a transformat treptat in ninsoare, astfel ca Arieseniul si pirtiile de la Virtop i-au intimpinat pe turistii veniti in dimineata de simbata cu o haina alba proaspata si cu un soare cald si primitor. Rind pe rind, oamenii au urcat spre zona de la baza pirtiei mari, unde fusese deja montana scena, iar intreprinzatorii au putut deschide cu folos micile magazine sau baruri. Schiurile, claparii, sanuitele si ATV-urile au devenit insuficiente, vinul fiert si cozonacii s-au epuizat rapid, iar turistii nu mai incapeau pe pirtie. Totul s-a rezolvat insa in momentul in care au inceput inscrierile pentru concursuri. Fiecare a devenit cistigator, organizatorii pregatind premii pentru toata lumea, astfel ca bucuria a fost pe masura.

Concursuri

ImageCei mici au avut intiietate, fiind cei care au deschis competitia de schi. Au urmat celelalte categorii de virsta, dupa care s-a trecut la concursul de mijloace neconventionale de alunecare. Tineri sau batrini, femei sau copii, toti au pus mina pe ce au putut si au ocupat pirtiile mici. Saci de plastic, camere de tractor, capace de toaleta, bucati de plastic si chiar salopeta proprie, totul a fost folosit pentru a ajunge la baza partiei, iar rezultatul a fost pe masura - distractie la maxim. Organizatorii au programat apoi celelalte intreceri. Turistii, dar si localnicii, au putut participa la concursul de scaunele pe clapari, in care echipele erau formate din trei competitori, fiecare urmind sa fie carat de colegii incaltati ca atare, pe mici bancute de metal. A urmat concursul de oameni de zapada, care a adus pe pirtie tot felul de idei nastrusnice. Cei mici au putut juca hochei pe zapada, pucul fiind de fapt o minge de volei, iar crosele maturi si maturoaie. Pina la sfirsitul manifestarilor, fiecare a gasit macar cite un concurs la care sa participe, indiferent ca a fost vorba despre schi, saniute, trasul funiei sau alte competitii gindite de catre organizatori.

Idei

ImageLa concursul de hochei pe zapada, singura problema a organizatorilor a fost sa le explice concurentilor ca, odata rupta matura ce servea drept crosa, nu putea fi inlocuita. In schimb, in ceea ce priveste competitia oamenilor de zapada, problema a fost una serioasa - sa premieze ideile, realizarea sau spiritul de fair play. "Noi am facut omuletul nostru astfel incit sa aiba personalitate. I-am pus fular, caciula si manusi pentru ca altfel i-ar fi fost frig. Chiar daca sunt cu sigla lui Dinamo, noi suntem stelisti. Am facut asa, pentru ca il incalzim si se va topi. Omul nostru se numeste Borcea", ne-au explicat unii dintre concurenti. Alti au hotarit ca realizarea lor trebuie sa fie cit mai aproape de realitate, astfel ca "i-am pus nas din morcov, pentru ca e frig si de asta trebuie sa fie rosu. Banana, este galbena pentru ca organul pe care il reprezinta a cam inghetat, si pina vin organizatorii sa vada, cred ca o sa se decojeasca", a completat un alt concurent intre hohote de ris.

Voie buna si distractie

ImageVeniti din Timisoara sau Arad, Bucuresti sau Ploiesti, sau chiar din imprejurimi, oamenii s-au simtit bine. "Noi am venit prima data. Este super, zapada este extraordinara si manifestarile sunt bestiale. Nu stiu daca vom mai veni la anul, pentru ca noi batem toata tara, dar pot sa va spun ca aici este foarte tare", a spus Adrian Teba, din Timisoara. Venita tocmai din Bucuresti, familia Alexe a considerat ca "anul acesta parca sunt mai putini oameni. Anul trecut nu prea aveai loc pe pirtie. Dar nu este nici o problema. Noi ne simtim la fel de bine, sau poate chiar mai bine si tot ce ne intereseaza este sa petrecem citeva zile frumoase aici. Vom mai veni si speram ca aceasta manifestare sa continue". "Ma bucur ca, in sfirsit, se face si la noi ceva. Eu ma dau cu schiurile de cind is mic, si parca e mult mai frumos cind e mai multa lume. Cum sunt si spectacole, cred ca o sa ma distrez de minune. Mesajul meu este pentru toata lumea, sa vina aici si sa ne simtim bine", a adaugat George Olar, localnic.

Concerte

ImageZiua de simbata s-a incheiat cu o serie de concerte, foarte gustate de public. Pe scena au urcat fetele de la Sensual, moment in care spatiul de la baza pirtiei s-a umplut imediat, si a ramas asa si pe timpul recitalurilor sustiunte de trupele Etnic si Compact. Momentul culminant a fost atins insa cind membrii trupei Compact si-au incheiat prestatia, ultima piesa reprezentind fondul sonor ce a insotit "Sarpele Luminos". Membrii Salvamont Alba au incaltat claparii, si-au pus schiurile si au coborit din virful pirtiei mari, purtind in maini faclii aprinse. In timp ce luminitele se incolaceau pe zapada, in fata scenei au fost aprinse cercurile olimpice, simbolizind dorinta localnicilor de a organiza in viitor la Arieseni, Olimpiada de Iarna. Ziua s-a incheiat cu un superb foc de artificii, si cu o discoteca in aer liber.

Traditii

ImageZiua de duminica a fost rezervata muzicii populare, pe scena urcind Cornelia si Lupu Rednic, Furdui Iancu si Tulnicaresele. Recitalurile, foarte gustate, au fost insotite de concursurile de saniute, schi in tandem si snowboard. "Serbarile Zapezii - editia 2007" nu s-au incheiat cu traditionalul "Declaram inchise...", dar au lasat in urma impresia generala ca traditiile si obiceiurile motesti nu au murit in Apuseni. Asta si cu ajutorul organizatorilor, care au avut grija ca invitatii sa guste balmosul, mamaliguta cu ciuperci sau tocana, friptura de miel si, bineinteles, vinul fiert cu piper si scortisoara sau cozonacii.

Siguranta

ImageNu in ultimul rind, trebuie amintit ca "Serbarile Zapezii" au fost lipsite de evenimente tragice, fiind semnalate doar citeva accidente minore. Un copil a ajuns pe mina medicilor, ciocnindu-se de un alt turist la coborirea pe schiuri. O tinara a plecat la ambulanta dupa ce a cazut pe pirtie, insa nimeni nu a avut prea mult de suferit. Asta si datorita salvamontistilor din Alba care au patrulat, sprijiniti de jadarmi si politisti, pe toata durata manifestarilor. "Suntem si vom fi intotdeauna la datorie. Am fost pregatiti pentru toate situatiile, insa, din fericire, nu am fost nevoiti sa intervenim pentru treburi serioase, asa ca ne declaram multumiti. Oricum, zapada a fost super, iar lumea s-a simtit bine, asa ca totul a fost OK", a precizat Lucian Forda, seful Serviciului Salvamont Alba. 

 Sursa: http://www.monitorulab.ro (19.02.2007)

Ultima actualizare ( Sunday, 10 June 2007 )
 
Urmator >

Prognoza meteo Vartop

Prognoza meteo
Arieseni Vartop
pe urmatoarele 15 zile.
Click aici
pentru mai multe detalii
despre starea vremii.

Reclame

  
Baile Felix

Vartopi.info recomanda...


Atentie! Acest site fiind de promovare cazare pensiuni Vartop, pensiuni Arieseni, pensiuni Garda, cazare Vartop, toate informatiile, cele despre calitatea serviciilor oferite ne-au fost furnizate de gazde, prin urmare nu ne asumam nici o responsabilitate cu privire la corectitudinea lor. Responsabilitatea revine gazdelor!

Copyright © vartop.info. Powered by Adidan